Voikukanjuurien aika on juuri nyt huhtikuussa!

Ei varmasti ole etsimättä tullut mieleesi, että aivan ensimmäisenä lumipälvien alta paljastuu yksi suurimmista luonnon villiruoka-aarteista: voikukanjuuret ovat heti keväällä parhaimmillaan!

Voikukanjuuret ovat hyviä, monin tavoin terveyttä edistäviä ja loistavaa ravintoa – aivan ilmaiseksi. Ja niitä riittää!

Muistat varmasti missä joka vuosi kukkii keltainen pelto voikukkia. Sieltä voikukanjuuria kannattaa etsiä. Ehkä pihallasikin? Jos et ole käyttänyt myrkkyjä (toivottavasti et!) ja haluat vähentää nurmikolta voikukkia, tämä on ehdottomasti paras tapa. Myös siitä näkökulmasta, että juurien kaivaminen vaatii maanomistajan luvan. Jokamiehenoikeuksiin kuuluvat vain maanpäälliset osat.

Maan möyriminen antaa sinulle lisäksi annoksen Micobacterium Vaccae -bakteeria, jonka terveysvaikutukset ovat todella moninaiset. Lue lisää. Yksi syy lisää rakastaa myrkyttämättömän puutarhan hoitoa ja kaivella juuria.

Näin metsästät juuria

Videossa näkyy, kuinka pieni, usein punertava, pienten lehtien pehko paljastaa voikukanjuurten sijainnin. Kaivaminen vaatii kunnon teräväkärkisen lapion ja kannattaa ottaa n 20 cm paksu paakku. Voikukanjuuret näyttävät kuvan kaltaisilta ja niistä alkaa tihkua valkoista maitia jo multapaakun läpi niin voit olla varma, ettet kaiva jonkun toisen kasvin juuria.

Kun halkaiset juuria, paksumpien juurien sisällä on kovempi sisus, joka kannattaa poistaa videon ohjeen mukaan. Pienemmille osille juuria riittää hyvä puhdistus esimerkiksi perunaharjalla – tai painepesurilla jos omistat sellaisen.

Miten juuria voi syödä?

Videossa oli esitetty juurien karamellisointi voin ja hunajan kera alkokypsennyksen jälkeen. Jos vielä kuivaat karamellisoidut juuret uunissa, näistä makupaloista tykkää nuorisokin! Ne ovat oivia retkieväitä palauttamaan vaelluksen viemiä ravinteita ja buustaavat immuniteettia koviss olosuhteissa.

Helpommalla tavalla voit lisäillä juuren palasia vaikkapa keittoihin kuin palasia palstenakkaa. Voit laittaa niitä putsattuna minigripissä pakkaseen tai kuivata uunissa matalalla lämmöllä retkikeittoihin tai pitkäkestoiseen kotivaraan pahan päivän varalle.

Yksi mahtava tapa syödä ja säilöä juuria on ensin savustaa niitä noin 20 minuuttia savustuspöntössä (ihan 50€ halpispönttö kelpaa) ja sitten säilöä öljyyn. Voit kierrättää tyhjentyneen aurinkokuivattujen tomaattien öljyliemen tähän tarkoitukseen noiin viikon ajaksi jääkaapissa. Jos säilöt pidempään, voit käyttää hyvää oliiviöljyä. Kun et laita mitään tuoretta (kuten valkosipulia) öljyyn, yrtit ovat ok, niin säilyvyys jääkaapissa tai kylmäkellarissa on hyvä ilman keittämisiä kunhan varmistat että kaikki juuret pysyvät öljyn pinnan alla.

Miksi voikukanjuuria kannattta syödä?

Voikukanjuuret, kuten koko kasvin kaikki osat, toimivat maksaa puhdistavana tehoaineena ja ruoansulatuksen edistäjänä.  Suomessa on ainakin miljoona ihmistä, joilla on ”väsähtänyt” ja liikaa rasvaa sisältävä maksa. Stressi haittaa suoliston toimintaa (jossa muuten syntyy n 80% serotoniinistamme) ja samalla maksan huonovointisuus vain lisääntyy. Maksa on tärkeä myös ”tunteittemme hallitsijana”. Lopputuloksena tästä kaikesta on ärtyisyyttä, lyhytpinnaisuutta ja alakuloa.

Miten voikukanjuuri sparraa suolistoa? Juuren sisältämä kuituinen inuliini toimii prebioottina edistäen suoliston hyvän mikrobiston toimintaa. Itse olen keliaakikko ja tämä luonnon inuliini on ihan must pitämään minua huippukondiksessa.

Eli jos menet ulos kevätaurinkoon keräämään multaa tonkien voikukanjuuria ja sitten syöt niitä, hoidat samalla kevätväsymystäsi, maksa-, suolisto ja ties mitä ongelmiasi. Autat aivojasi ja lasket stressitasojasi. Eikö ole jo erikoista, että et ole aiemmin kerännyt voikukanjuuria?

Voikukanjuurista kahvin korviketta

Voikukanjuuria voi myös paahtaa kahvin tyyppiseksi juomaksi. Samat voikukanjuuren ominaisuudet löytyvät kahvinkorvike sikurista. Se on samaa sukua kuin voikukka ja sitä voi suositella osaa kahvista korvaamaan. Siinä ei ole kofeiinia ja se virkistää viemättä yöunta vaikka nauttisi vielä iltajuomanakin.

Huom! Voikukanjuuria ainakaan liiallisesti ei suositella, jos on munuais- tai sappivaivoja.

Kirjoittaja Jouko Kivimetsä, hortakouluttaja ja -kehittäjä jo 1990-luvulta, Villikasviyhdistyksen toiminnanjohtaja

Oheinen materiaali on esimerkki verkkokurssimateriaalista Horta kruunaa villiruuan -verkkokurssilla. Tämä ainutlaatuinen kurssi vie kohti suurempaa omavaraisuutta ja ravinteikkaampaa, 7200 h;n kotivaraa. Kurssilla opit parhaat perinteiset tavat valmistaa, säilöä ja varastoida herkullista ruokaa sähköttömästi (mökillä tai kriisiaikana tärkeää!).
Kurssin keskeinen anti on 12 tarkkaan valittua, parasta yleistä villikasviamme, joita yhdistämällä marjoihin, sieniin, ongittuun kalaan ja riistaan saa enemmän makua ja ravinteita. Kasvit avatataan syvällisesti terveysvaikutuksiltaan. Tällaista kokonaisuutta ei Suomen verkkokurssimarkkinoilla ole ennen ollut. Nyt laaja kurssi on tarjoushinnalla 99€ (ovh 129€) ja se pysyy auki yli sienikaudenkin lokakuun loppuun. Lue lisää tästä.

Jos haluat alkaa villivihannesharrastuksen perusteista ja vain ihan parhailla kasveilla, sinun kurssisi voi olla Takapihan 8 parasta villivihannesta, hinta 39€.

 

Lisää kirjoituksia:

2 kommenttia

 1. Kiinnostavaa tietoa, mutta tämä sivu ilmoittaa, että varmenteessa on jotain vikaa. Saatteko korjattua?

  1. Hei Marja-Leena
   Kiitos tiedosta, mutta meillä on ihan hyvät https-sivut ja systeemit.
   En tiedä onko jotain cyber-juttua menossa…

   t. Jouko

Kommentit on suljettu.