Aarteena oma kaivo

Aitanpolulla asteleva emäntä tulee kaivolta vesiämpärin kanssa. Tässä klassisessa Suomi-idyllissä on myos nykyaikaisuutta, kunhan ymmärrämme veden ja erityisesti kaivojemme arvon. Miljoona suomalaista juo kaivovettä. He voisivat olla koko maailman eliittiä tässä suhteessa – paitsi että vain joka viides huoltaa riittävästi elämän eliksiirinsä lähdettä, kaivoaan.

Oma kaivo on edelleen monen perheen elinehto.  Oli kesä tai talvi, oli sähkö tai ei, niin omasta kaivo tuottaa elämän edellytyksen. 

Omaa rengaskaivoa kannattaa arvostaa ja huoltaa ruokavesilähteenä, eikä käyttää vain saunomiseen tai puutarhan kasteluun.  Suhteellisen vähäisellä huoltamisella rengaskaivo palvelee lähes ikuisesti eikä tarvitse maksaa vesimaksua joka kuutiosta. Oma kaivo on turvallinen kunnan vesikriisienkin aikana ja se turvaa veden saannin poikkeusaikana. Hyvän kaivon vesi on laaadukasta.

Oma kaivo kuntoon ja sassiin!

Ei ole merkityksetöntä minkä laatuista vettä käytämme.  Jo ajatuskin kaataa kurkkuumme jotain epäluonnollista tai esim pintavesistä saastunutta vettä saa voimaan pahoin.

Oman kaivon huolto ei ole rakettitiedettä, vaan lista maalaisjärkisiä asioita. Kaivoa ei tarvitse huoltaa kuin harvoin ja koska se vaatii erityisosaamista, se kannattaa teettää ammattilaisella. Kaivonhuoltaminen on vaarallistakin työtä, mutta ammattilaisilla on oikeat työkalut ja osaaminen varmistamaan työturvallisuus. 

Huollossa tarkistetaan mm. etteivät saumat vuoda päästäen kaivoon epäpuhtauksia sade- ja sulavesistä tai puiden juuria,  kaivoon ei pääse pieneliöitä tulvavesin mukana tai huonojen kansirakenteiden vuoksi.  Huollossa tarkistetaan myös ettei kaivon pohjalla oleva humus ole terveysriski eikä hidasta kaivon täyttymistä. Samoin varmistetaan, ettei kaivonpohjalta puutu suodatinsora ja kaivokalkki, joka sitoo veden rautaa.  

Huollossa tarkistetaan myös kaivonrenkaiden kunto ja toimiiko ilmanvaihto ja tarvitaanko kaivon ympärillä suodatinsoraa. Lopuksi vedenlaatu varmistetaan vesinäytteellä. Jos kaivovesi tulee taloon sisälle pumpulla, näyte otetaan valuttamalla pumppu-, boileri ja putkiston kautta, jotta myös niiden ongelmat tulevat tarvitaessa esiin.

Huollettu kaivo tuottaa puhtaampaa, turvallisempaa vettä ja vesi palaa kaivoon nopeammin.

Kuten autosi kohdalla, huolto on hyvä investointi

Huollettu kaivo takaa puhtaan ja raikkaan ruokaveden, huollettu kaivo estää myös kodinkoneiden ja vesitekniikan ennenaikaisen rikkoutumisen.  Veloitukseton kaivotarkastus kannattaa tilata, jos kaivon huollosta on aikaa tai ei ole tietoa milloin se on tehty.  Oman kaivon veden laatu on tarkistettava 3 vuoden välein.  Ammattilaisen tekemän kaivohuollon jälkeen kaivon suuremman tarkistushuollon tarve on noin 10 vuoden päästä.  Rengaskaivojen huolto onnistuu läpi vuoden.

Suomesta löytyy vielä vanhoja mestareiden tekemiä kivikaivoja,  Esimerkiksi Pieksämäen seudulla on noin 100 vuotta vanhoja kivikaivoja, jotka ovat perimätiedon mukaan saman hurjapäisen naisen latomia.  Kivikaivohan rakennetaan kiilaan ja kivien sidosaineena ei ole muuta kuin taidokas ladonta.  Huh Huh! Kivikaivot kannattaa säilyttää, niiden vesi kelpaa hyvin kasteluun, kunhan muistetaan vain huolehtia turvallisesta kansirakenteesta.

Entä jos ei ole omaa kaivoa ja villivettä?

Sinulla tuskin on omaa kaivoa, jos asut ehkä kaupungissa tai sinulle tulee osuuskuntavesi.

Ns. ”kesyn veden” laadun varmistaminen omilla toimenpiteillä on myös suotavaa. Äärimmäisissä tapauksissa on viranomaisilta tullut vedenkeittokehotuksia, joita viime vuosina on ollut turhan usein.  Ilman satunnaisia katastrofejakin, vesijohtovedessä voi olla monenlaisia ongelmia, joista ei välttämättä tiedoteta kuten hometta. Jos on vähänkin epävarma tilanteestaan tai vedessä on omituinen maku (raikas vesi on mautonta!), kannattaa panostaa veden suodattamiseen – niin luontokin tekee villin veden kohdalla.

Vedenpuhdistimen laatu on tärkeä, koska sen tekniikka ja innovaatiot takaavat hyvän veden. Laadukkain vedenpuhdistin poistaa 160 erilaista ja 145 mahdollisesti terveydelle haitallista epäpuhtautta kuten esim elohopeaa 96 % ja seuraavia 99,99% lyijyä, torjunta-aineita, lääkeaineita, vedendesifioinnin sivutuotteita, asbestia, mikromuovia, radonia jne. Esimerkiksi mangaani ei ole suotavaa ruokavedessä, kasveista saatava mangaani ei ole ihmiselle haitallista.

On suositeltavaa hankkia laadukas, sertifioitu vedenpuhdistin (NSF International) keittiön vesihanassa. Kysy halutessasi lisää suoraan kirjoittajalta Eeva-Maija Lindqvist. p.0400 697 687

Jos et tiedä kaivosi kuntoa, tilaa ilmainen kaivon kuntotutkimus Suomen Kaivohuolto Oy.

Lähteet:
Ymparisto.fi
yle.fi/Vesi luonnonvarana
Avaruus.fi
Iltalehti.fi

Kysy omasta kaivosi tai suodatintarpeestasi veden asianantuntijalta: 

Eeva-Maija Lindqvist (lue lisää tiimiesittelyssä

p.0400 697 687

www.juhlatalovillamathilda..fi ja Eeva-Maijan blogi siellä.

Lue saman kirjoittajan blogi veden olemuksesta: Yhdessäkin pisarassa heijastuu koko maailmamme: vesi

Lisää kirjoituksia:

2 kommenttia

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta. Kaivon puhdistus ja kunnostus on nyt siskollani aiheellista hänen mökillään Mikkelissä. Naapuri hänelle jo tilasi kaivokunnostukseen erikoistuneen firman käynnille joten toivottavasti selviää vain kaivon kunnostuksella ettei koko kaivoa tarvitse lähteä uusimaan. Itse mielenkiinnolla kirjoituksen luin ja tuli myös mieleen, että kaivon huoltoon ei varmaan tarpeeksi moni satsaa kunnes alkaa ilmetä outo sivumaku juomavedessä? Vedenpuhdistin on varmasti hyvä hankinta moneen kotitalouteen, missä kaivovettä käytetään.

  2. Meillä vedensuodatin on semmoinen, mikä on ollut mielenpäällä. Vedenlaatu nimittäin on heikentynyt viime kuukausien aikana jostain syystä. Melko kova sivumaku ja joskus tuntuu, että on hieman värjäytynytkin. Paljon ei sitä vettä uskalla käyttää. Me asumme kaukana kaupungista.

Kommentit on suljettu.