Horta2021 Hollola -tapahtuman videoluennot

Mahtava halkileikkaus koko villivihannesalan eri teemoista, huippuasiantuntijoiden luentoina. Osta katseluoikeus 30€ 2022 helmikuun loppuun.

Ainutlaatuinen kokoelma asiantuntijuutta ja kokemuksia villivihannesalasta: terveysvaikutuksista, kestävän kehityksen osana, tuotteistamisesta, keräämistoiminnasta, hapattamisesta, tulevaisuuden näkymistä, Suomen paikasta hortakartalla maailmassa ja miten sinun kaupunkisi voi tukea harrastustoiminaa paikallisesti.

Huippuluennoitsijat, uudet alalle tulijat, mielenkiintoiset aiheet!

 

Frantsilan Virpi Raipala-Cormier

Henriettes Herbalin Henriette Kress

Villiyrtti- ja ravintoasiantuntija Johanna Räikkönen, FaT,

Villd-chef Ossi Paloneva

Hortakouluttajapioneeri Jouko Kivimetsä

Miten voit saada hortapuiston myös omaan kaupunkiisi, miten kehität omia hortatuotteita, miten markkinoit niitä, miten muutat autiotilan hortan keräyskeitaaksi, miten hapatat villivihanneksia, miten yhdistät villikasvit saunaterapiaan…

Hortatuulahduksia Norjasta, USA:sta, Englannista ja muista maista.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin jämäkkä ohjelmajulistus villivihannesalalle.

Horta2021 Hollola -tapahtuma pidettiin vihdoin – jo kolmansilla järjestelyillään – 4.-5.8.2021. Vaikka järjestelyt paikan päällä oli viety minimiin, niin tapahtuma oli hyvähenkinen ja innostava avaus tuleviin kansainvälisiin alan kohtaamisiin. Ne ovat seuraavan kerran 26.5.-27.5.2023 Hollolassa.

Tämän kerran tapahtuman luennot pidettiin etätekniikalla ja ne on mahdollista nähdä koottuna yhdelle alustalle ja pääset sinne menemällä kassalle tästä linkistä.

Esimerkkejä luennoista

Pääset Virpin johdattamana Frantsilan huikeaan puutarhaan ja Virpi kertoo selkokielellä puutarhastaan poimimiensa kasvien vaikutuksista psyyken tukena. Kesto n 25 min.

Tulevaisuudentutkija Reeta Partti avaa todella mielenkiintoisia visioita, miten tulevaisuuteen tulisi suhtautua ja perustelee miksi villiruoka on vääjäämättömästi yhä tärkeämpää tulevaisuudessa.

Johanna Räikkönen, FaT on mm villiyrtti- ja ravitsemusasiantuntija, joogaohjaaja ja hortafarmarikouluttaja Kuopiosta. Hänen pitkän linjan työtaustansa tulee farmasian tutkimusmaailmasta ja hän tuntee kehon järjestelmät erinomaisesti. Luennossaan hän kertoo vääjäämättömän vastaanpanemattomasti, kuinka hortoiluharrastus on monin tavoin kehotoimintojen kannalta äärimmäisen tärkeää ja nykyajan haasteisiin vastaavaa. Luento on huikea avaus kehomme ymmärrykseen ja Johanna on selvästi nousussa suurten villivihannesasiantuntijoittemme joukkoon Suomessa.

Rita Amundsen Norjasta (suomeksi) kertoo kokemuksistaan vuosikymmenien varrelta miten Norjan villivihannes genre on kehittynyt ja pitkän linjan hortahapatuskurssien pitäjänä laittaa meille vielä ylläriopetusvideon aiheesta! Ritan kaunis Insta Solskinnet on takuulla klikkaamisen arvoinen.

Josh Busbee on amerkikkalainen pitkän linjan hortakouluttaja ja pitää yllä trilliumwildedibles.com -sivustoa. Josh kertoo rakenteellisia syitä siihen, miksi me Suomessa olemme paljon onnekkaammassa asemassa ja pidemmällä hortoilussa.

Henriette Kress on tullut tunnetuksi erityisesti laajasta kirjatuotannostaan ja kansainvälisesti merkittävästä Henriettes Herbal -sivustostaan. Mutta jos et ole koskaan ennen kuullut Henrietten juttelevan kasveista, hän on hauska! Tässä hänen pihassaan äänitetyssä videossa Henriette keskustelee Joukon kanssa pihakasvien lääkinnällisistä vaikutuksista ja oman hortataipaleensa kommelluksistakin.

Hortapuisto on aivan uusi konsepti, joka tuo villikasvit elävänä kirjastona kaupungin keskusta-asukkaillekin helposti oman kännyn ja QR-koodien avulla tunnistettavaksi. Hanna Penttilä on toiminut paikalliskoordinaattorina Jyväskylän hortapuiston perustamisen ajan ja kertoo kokemuksistaan, puiston avajaisista ja konseptista yleisesti. Myös miten sinäkin voit vaikuttaa siihen, että ehkä sinunkin kaupunkiisi perustetaan hortapuisto.

Jouko Kivimetsä, Horta2021 Hollola -tapahtuman perustaja ja pääkoordinaattori, kertoo luennossaan miten hän on luonut uuden järjestelmän, jossa autiotilan voi valjastaa hortatuotantoon. Tällainen hortatila on kesäpaikka, elämäntapa, terveellisen villiruuan keidas ja keväinen työpaikka alueen ihmisille. Maatila jossa kerätään villikasveja voi maksaa keräyspalkkiot verottomasti, koska kyse on villeistä luonnonkasveista. Hortatilalla ei kynnetä, istuteta, lannoiteta mitään eikä käytetä koneita. Kädentaidot ja vanhat työkalut ovat kunniassa ja koko tila on mahdollista organisoida kestävän kehityksen, omavaraisuuden ja kriisiajan hallinnan periaatteilla. Tuotot hortasta voivat hyvin kattaa koko tilan kulut jos toimii järkevästi ja kesätilaperiaatteella.

Hortatilakoulutuksen, oman sitkeän tiedonkeruun ja kokeilujen kautta maahamme on syntymässä aivan uudenlainen hortatuotteistajakaarti. Tässä on kahden uranuurtajan, Mirja Nikkarin ja Satu Sällisen, koskettavakin tarina alkuvaiheen punnerruksesta ja nykyhetken innostavista kokemuksista onnistuneiden tuotteiden tarjoajina – ja uuden merkityksen löytämisestä työelämään. Esittelyssä Villiyrttikioski.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari oli määrä tulla henkilökohtaisesti avaamaan ensimmäinen Horta2021 Hollola -tapahtuma, mutta rajoitukset ehkäisivät sen. Hänen ystävällisesti lähettämä videotervehdyksensä on upea “ohjelmajulistus” koko Suomelle ymmärtää arktisten villivihannesten potentiaali, ei vain perheiden omana ruokahuoltona ja terveyden lähteenä, vaan myös kasvavana vientitulolähteenä, kestävän kehityksen matkailun vetonaulana ja jopa maabrändinä. Meidän erityisyytenä, josta meidät tunnetaan jatkossa. Ja suoraan puhtaasta luonnosta löytyvät superfoodit ovat kyllä iso ylpeydenaihe, josta syntyy loistava ja vetovoimainen imago!

Ravintola-alan villiruokakonkari Ossi Paloneva kertoo omassa esittelyvideossaan kokemuksiaan villikasvien ja villiruokaraaka-aineiden kanssa, kuinka lahjomattomia ja jäljittelemättömiä niiden maut ovat ja miten ne resonoivat maistajassa kokonaisvaltaisesti. Mennä maku edellä on jo kauan sitten opittu pääperiaatteeksi, kun halutaan edistää villivihannesharrastusta. Ossi on yksi Horta kruunaa villiruuan -kouluttajista verkkokurssilla, jonka saat videoluentojen lunastajana 30€ alennuksella eli videoluentojen hinta kompensoituu jo siinä! Ohjeet tästä videoluentoalustalla.

Mene ostamaan videokatselut tästä linkistä.

 

 

Lisää kirjoituksia: