Villiruokaviikko Lahdessa
10.-16.5.2021

Suomessa on monta ansiokasta villiruokatapahtumaa jo ennestäänkin, mutta tämä uusi viikon mittainen tapahtumarypäs ansaitsee silti paikkansa.

Usein villiruoka mielletään ajankohdaltaan syksyiseksi asiaksi, koska silloin on vielä marjoja, sienet ovat parhaimmillaan ja riistakausi on alkanut. Lahden villiruokaviikko järjestetään vastapainoksi toukokuun alussa, luonnon alkaessa kunnolla vihertää.

Viillivihannekset ovat villiruuan keskeisin, pitkäsesonkisin, kaikkeen villiruokaan parhaiten yhdistettävä raaka-aine – ja unohdetuin – osa villiruokakäsitettä. Uusi villiruoka.info -portaali tulee korjaamaan erityisesti tätä seikkaa ja Lahden Villiruokaviikko on yhteisön päätapahtuma.

Kun tapahtuma on jo keväällä, silloin villivihannesten eli hortan yhdistämisestä esimerkiksi marjoihin ja sieniin kiinnostunut harrastaja pääsee keräämään vaikkapa kuusenkerkkiä pakkaseen odottamaan puolukkasesonkia. Kesällä kerkkiä ei enää ole tarjolla.

Jokamiehen oikeuksillakin ongittavissa oleva järvikala on toinen liian vähälle huomiolle jäänyt osa suomalaisen, maailman vanhimman keittiön, keskeistä arkiherkuttelua. Kevät on monen kalan paras sesonki: Lahden Villiruokaviikon keskiössä ovat myyttinen kansalliskalamme hauki ja järkeäkin kasvattava särki.

Lahden Villiruokaviikko tuo esiin myös uuden teeman osana villiruokaa: tärkeydessään unohdettu maailman luonnollisin juoma, suoraan luonnosta saatu vesi. Ei mitään ihmisen tekemiä kemikaleja, prosessilaitoksia, suodatusjärjestelmiä, pitkiä putkistoja vaan lähteestä tai kaivosta otettu, luonnon pohjavedeksi suodattama juomavesi. Tämä ”villi vesi” tuodaan Villiruokaviikolla kunniaan myös sitä kautta, että korostetaan kaivojen huollon merkitystä: miljoona suomalaista saa vetensä hienosti kaivosta, mutta 800000 saa sen huonolaatuisena, johtuen kaivon huonosta tai väärästä huoltamisesta!

Lahden villiruokaviikon ohjelma 10.-16.5.2021

Villiruokaviikko järjestetään Lahdessa ensimmäistä kertaa ja se on osa Lahden Ympäristöpääkaupunkivuotta. Tapahtumasta tulee vuosittainen perinne.

Ohjelma tarkentuu helmikuussa 2021.

10.5. Maanantai
Lahden hortapuiston avajaiset Radiomuseolla

11.5. Tiistai
Villiruokatapahtumia Hollolan vanhan kirkon ympäristössä.

12.5. Keskiviikko
Lahden keskustassa Pikku-Vesijärven puistossa Villiruokatori

13.5. Torstaina
Villiruoka-workshopeja Lahden seudulla

14.5. Perjantaina
Horta2021 Hollola aukeaa Messilässä (viikon päätapahtuma)

15.5. Lauantai
Horta2021 Hollola toinen päivä

16.5. Sunnuntai
Villiruokabrunsseja Lahden seudun ravintoloissa