Villiruokaviikko Lahdessa

HUOM! Koronarajoitusten vuoksi ohjelman, erityisesti massatapahtumien, ajoituksiin tulee muutoksia ja tarkempia tietoja julkistetaan, kun uudet päivämäärät on vahvistettu. Hortapuisto yksittäisten kävijöiden käyttöön on kuitenkin suunniteltu avattavaksi 10.5. alkaen aikaisemalla aikataululla. Villiruoka lounastapahtuma on Lahden torilla 7.7. kuukausimarkkinoiden aikana (jos ne pidetään). Seuraa sivustoltamme ja Villiruoka-facebookista päivityksiä!

Viillivihannekset ovat villiruuan keskeisin, pitkäsesonkisin, kaikkeen villiruokaan parhaiten yhdistettävä raaka-aine – ja unohdetuin – osa villiruokakäsitettä. Uusi villiruoka.info -portaali tulee korjaamaan erityisesti tätä seikkaa ja Lahden Villiruokaviikko on yhteisön päätapahtuma.

Hortan yhdistämisestä esimerkiksi marjoihin ja sieniin kiinnostunut harrastaja pääsee keräämään vaikkapa kuusenkerkkiä pakkaseen odottamaan puolukkasesonkia. Kesällä kerkkiä ei enää ole tarjolla. 

Jokamiehen oikeuksillakin ongittavissa oleva järvikala on toinen liian vähälle huomiolle jäänyt osa suomalaisen, maailman vanhimman keittiön, keskeistä arkiherkuttelua. Lahden Villiruokaviikon keskiössä ovat myyttinen kansalliskalamme hauki ja järkeäkin kasvattava särki.

Lahden Villiruokaviikko tuo esiin myös uuden teeman osana villiruokaa: tärkeydessään unohdettu maailman luonnollisin juoma, suoraan luonnosta saatu vesi. Ei mitään ihmisen tekemiä kemikaleja, prosessilaitoksia, suodatusjärjestelmiä, pitkiä putkistoja vaan lähteestä tai kaivosta otettu, luonnon pohjavedeksi suodattama juomavesi. Tämä ”villi vesi” tuodaan Villiruokaviikolla kunniaan myös sitä kautta, että korostetaan kaivojen huollon merkitystä: miljoona suomalaista saa vetensä hienosti kaivosta, mutta 800000 saa sen huonolaatuisena, johtuen kaivon huonosta tai väärästä huoltamisesta!

Haemme jatkuvasti innovatiivisia villiruuan pientuottajia verkostoomme! Jos sinun tuotteesi on vasta idea, ota silti yhteyttä, miten saamme sen esiin Villiruokaviikolla ja sen avustamana myyntiverkostoihin, jotka ovat kehitteillä jo ensi kesäksi. Samoin jos tarvitset Aito villi -raaka-aineita tuotteesi tuottamiseen, ota yhteyttä jouko@villiruoka.info!

Lahden villiruokaviikon ohjelma 10.-16.5.2021

Villiruokaviikko järjestetään Lahdessa ensimmäistä kertaa ja se on osa Lahden Ympäristöpääkaupunkivuotta. Tapahtumasta tulee vuosittainen perinne.

Ohjelma tarkentuu helmikuussa 2021.

10.5. Maanantai
Lahden hortapuiston avajaiset Radiomuseolla. Maailman ensimmäinen konseptoitu, turvallinen, innostava ja opettava villivihannespuisto kaupungin keskustassa. Lähellä kouluja ja opistoja, hotelleja ja ravintoloita. Luonnon villi hevitiski kaikkien ulottuvilla kävelyetäisyydellä keskustassa. Julkaisemme myöhemmin kalenterin milloin koulutetut hortapuisto-oppaat pitävät opastuksia puistossa. Omin päinkin voi käydä ja käyttää QR-koodeja apunaan.

11.5. Tiistai (tämä siirtyy tällä tietoa elokuun lopulle)
Villiruokatarjontaa Hollolan vanhan kirkon ympäristössä. Esittelee aidoissa ympäristöissä villiruuan ja sen valmistustavat eri vuosituhansien aikana: kivi- ja pronssikaudesta rauta- ja viikinkiaikaan, keskiaikaan sekä Ruotsin- ja Venäjänvallan aika esillä. 

12.5. Keskiviikko (tämä on suunnitteilla pitää 7.7. Lahden kuukausimarkkinoiden yhteydessä, jos koronarajoitukset sallivat)

Lahden keskustassa Pikku-Vesijärven puistossa Villiruokatori klo 10-18. Tule eri toimijoiden lounas- ja snackpisteisiin kannattamaan heidän toimintaansa ja maistamaan huikeita villimakuja!

14.5. Perjantaina (tämä tapahtuma siirretään pidettäväksi 4.-5.8.)
Horta2021 Hollola aukeaa Messilässä. Koko perheelle mahdollisuus tutustua villiyrttien ihmeelliseen maailmaan. Joka puolen tunnin välein villiyrttiopastuskierros. Auki klo 10-18.

15.5. Lauantai
Horta2021 Hollola toinen päivä, vastaava kuin 1. päivä, molempina kiinnostavia luentoja ja esillepanijoiden tuotteita ja maistajaisia.