Omavaraisuutta ja kovan päivän kotivaraa luontomme tarjoaman villiruuan avulla

Maailman viljatuotanto on uhattuna ja ruoka saattaa olla kallistumassa kovastikin. Ukkosen lisäksi tahallaankin aiheutetut sähkökatkot ovat mahdollisia. Monen mielessä on herännyt kysymys, olenko varautunut tarpeeksi paljon.  Tarve ilman sähköä säilyvälle ruualle voi hyvin tulla ajankohtaiseksi. On viisautta rakentaa omavaraisuutta ja “pahan päivän” kotivaraa. Jos opit käyttämään enemmän ja enemmän lähiympäristön villejä raaka-aineita, ruokasi on paitsi halvempaa myös ravintorikkaampaa. Luonnonantimemme ovat koko ajan saatavilla ilman vähittäiskauppojen palveluitakin. Jos tietää mitä tekee. Sen opit varta vasten tähän tarkoitukseen kehitetyllä verkkokurssillamme.

Vanha sähkötön säilömisosaaminen ja villiruuan keräämiskulttuuri ovat viisautta

Miten sitten sinä osaisit tehdä pitkään säilyviä, heti nautittavia kylmäkellarisäilykkeitä, miten valmistat villiruokaa sähköttömästi (ja kaasuttomasti), miten säilöt ilmaista superfoodia säilymään kuivattuna vaikka vuosia – ja miten saat kuivatutkin villikasvit  käytettäessä maistumaan herkuilta? Näitä taitoja opetetaan kansalaisopistoissa, ehkä kouluissakin ja monien järjestöjen toimesta. Nyt on olemassa myös verkkokurssi, jossa moni tarpeellinen tieto ja taito kotivarataitojen rakentamiseen on koottu yhteen pakettiin.

Tähän tarpeeseen on syntynyt huipputiimin tekemä Horta kruunaa villiruuan -verkkokurssi. Kurssi paneutuu villikasvien keruu- ja käyttöopastuksen lisäksi sähköttömään säilömiseen ja perinteiseen ruuanlaittoon kuten leivinuunin käyttöön, savustamiseen, nuotiokypsentämiseen, fermentointiin ja juurella leipomiseen. 

Tutustu toisesta blogikirjoituksesta eri tapoihin säilöä villiruokaa kylmäkellarisäilykkeiksi lasipurkkeihin tästä linkistä. Ne ovat esimerkkejä tavoista mihin perehdytään verkkokurssilla, jos et vielä hallitse erilaisia säilöntätapoja.

Arkinen omavaraisuus kumpuaa meidän huikeasta luonnostamme

Kurssin materiaaliin ovat tuoneet osaamisensa muun muassa hortaguru Jouko Kivimetsä, villiyrtti- ja ravitsemusasiantuntija, farmasian tohtori Johanna Räikkönen, Villd-villiruokachef Ossi Paloneva, juurileivontaan erikoistunut Suvi Runonen-Väinämö ja viellä leivinuunin ja nuotiovalmistamisen opettajat. Tässä on makupala kurssin laajasta videotarjonnasta.

Olet ehkä jo koko ikäsi käyttänyt sieniä ja marjoja ja kalastanut villikalaakin silloin tällöin, mutta et ehkä ole tullut ajatelleeksi miten näistä huikeista villiruokaraaka-aineistamme saat vararuokavarastoja, jotka säilyvät ilman sähköäkin. Parhaan villivihanneskauden alkaessa, voit herkutella superfoodeja tuoreena touko-kesäkuussa. Ohjeiden pohjalta voit säilöä herkkuja,  loihdittua kokonaisia villiruoka-aterioita. Aterioita joita yleensä saa vain gourmet-ravintoloissa. Aterioita joiden maku lyö maistajat ällikällä ja jollaisesta superfoodista keho kiittää. Näitä taitoja opit helposti verkkokurssilla lokakuun loppuun mennessä.

Kotivara- ja herkutteluinfoa verkkokurssilta

Horta kruunaa villiruuan -verkkokurssiin voit tutustua tarkemmin tästä linkistä. Juuri nyt kevään korvilla kurssi on tarjoushintainen 99€ (normaali ovh 129€). Kurssi tulee kuudessa osassa viikon välein ja tietosisältö on melko massiivinen. Monet materiaalit voit ladata talteen koneellesi ja videot (niitä on paljon ja niitä on kiitetty) ovat auki vielä sienikauden päätökseen eli lokakuun loppuun.

Kurssi kertoo tarkasti kasvintunnistuksen (vältät myrkylliset) myös joka kasvin terveysvaikutukset ja myös mahdolliset allergia ja muut riskit. Kurssille on valittu vain parhaat 12 kasvia ja ne on menty läpi todella perusteellisesti. Vältät infoähkyn mutta pääset syvälle sisälle aiheeseen.

Kurssin mukana saat tällä hetkellä vielä kaupan päälle 30€ arvoisen paketin viime vuoden Horta2021 Hollola -tapahtuman luentovideoita, joissa mm Frantsilan Virpi Raipala-Courmier esittelee Hämeenkyrön puutarhojen yleisiä hoitavia kasveja. Henriette Kress puhuu kasvien käytöstä kotiapteekissa ja Rita Amundsen Norjasta pitää suomeksi lisäosion hortan hapattamistavoistaan.

Yksi urssin kouluttajista Johanna Räikkönen lähiluonnon ilmaisella aarrekeitaalla.

Mia Karvinen Espoosta kirjoitti syksyllä koskettavasti kurssista.

Kiitos Horta kruunaa villiruuan -verkkokurssista! Se oli melkein ‘tajunnanräjäyttävä’ toisella opiskelukerralla, kun pystyin omaksumaan tiedon, ja aloin ymmärtää, että meillä on niin paljon laidunnettavaa ympärillämme, vaikka emme omistaisi tilkkuakaan maata, ja traktoria jne! Ja tämä juuri on NIIN ihanaa!!

Lapsuuden haaveeni itse asiassa toteutui näin vuosikymmenien jälkeen! Tyttösenä toisten kanssa piilosta leikkiessä, monesti himoitsin esim. ympärillä kasvavia voikukkia

– “Voi kun noita voisi syödä!” Näyttävät niin herkullisilta! Eikä tarvitsisi keskeyttää leikkejä välillä nälän takia. Voisi leikkiä koko päivän jos kaikki tuo vihreä olisi syötävää…?”

Ja nythän minä sain tietää, että – niinhän ne onkin syötäviä!

Sama on jatkunut läpi elämän. Kuinka monesti puutarhurina esim. vuohenputkea tuntikausia kitkiessä nuuhkin sen raikasta yrttistä tuoksua ja halusin syödä. Mutten tiennyt että voi. Nyt tiedän. Kiitos teidän kurssin valmentajien.

Lisää kirjoituksia: