Minttu ja nokkonen ovat erinomaiset seuralaiset

Tässä on resepti tzatzikin tyyppiseksi meze-dipiksi eli tosi monipuolinen aterioitten ja pikkupurtavan nautinnollistaja. Jopa kreikkalainen Alexandros joka oli kuukauden töissä Rääkkylän hortatilallani sanoi, että tästä voisi tulla aito klassikko vaativiin kreikkalais meze-pöytiinkin! 

Hortatila hiljaisessa Haapasalmen kylässä Keski-Karjalassa on oiva paikka inspiroitua loihtimaan uutta reseptiikkaa, kun koko villiruuan tarjotin on pihassa tai lähimetsissä. Sitä syntyy myös ryhmätöinä kun jokakesäiset hortafarmari-koulutuksen opiskeljat päästetään vauhtiin. Kuten kuvassa tehtäväksi annettu ”kesäinen jäätee villeistä aineksista”. Huikeita makuja ja ideoita. Jos sinua kiinnostaa tämä koulutus, lue lisää tästä ja kuuntele kurssilla ollen Anna Veltinin kommentit videolta tästä.

Aloitetaan nokkosesta

Nyt asiaan, eli miten voit vielä loppukesästäkin tehdä tätä villidippiä. Nokkoset ovat heinäkuun lopulla ja viimeistään elokuulla entisiä tai vain siemenien sadonkorjuussa. MUTTA, jos laitat nokkosen poikki ja annat sen kasvaa pari kolme viikkoa niin syntyy uutta freesiä nokkosta, josta voi kerätä hyvät lehdet ja ryöpätä ne tähän dippiin. 

Purista ryöpätyistä nokkosista vesi niin kuin nyrkissä puristamalla lähtee. Sen jälkeen silppua sitä veitsellä hienoksi. Sekoita nokkoseen minttua. Jos käytät kuivattua minttua niin käsittele se ensin ”Afroditen kylvyssä” eli herätät sen henkiin.

Ota esim 250 g ryöpättyä nokkosta kohti 25 g tuoreita, pieneksi silputtuja mintun lehtiä TAI 2,5 g kuivattua, rouhittua minttua (esim Meiran pikkulasipurkissa on kokonaisuudessaan 8 g). Tee kuivamintun herättämiseksi yhteensä 5 cl nestettä, josta puolet on valkoviini- tai siiderietikkaa ja puolet vettä. Laita minttu likoamaan nesteeseen puoleksi tunniksi ja sen jälkeen, kun se on turvonnut siellä imaisten maustavat nesteet itseensä, sekota se nokkosen kanssa muhimaan. Lisää vielä suolaa.

Sen jälkeen ota juoksevaa hunajaa 1/2 dl ja hyvälaatuista ja ehdottoman hyvän makuista oliiviöljyä 1/2 dl (esim. Luomu Knossos) sekoita ne keskenään ja lisää minttu-nokkoseen. Nyt sinulla on valmiina hurmaava minttu-nokkos hyytelö, mitä voit käyttää monessa! Se menee makeana lisukkeena letuilla, lihan kanssa, leivällä ihan missä vain. Mutta nyt teemme sen kanssa dippiä. Tässä on siihen ainekset.

Katso kuvan mukaisessa noin suhteessa keitettyjä kikherneitä, valkosipulimurskaa, fetajuustoa ja minttu-nokkoshyytelöä. Vedät koko hoidon tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella ja voit halutessasi lisätä vielä vähän öljyä jos haluat siitä notkeampaa. Sopii juurestankojen ja leipien kanssa!

Tule maistamaan tätä dippiä ja montaa muutakin Horta-tapahtumaan Hollolaan 4.-5.8.2021!

Horta-tapahtuma Messilän kartanolla kattaa huikean hortapöydän, jollaista ei ole koskaan nähty. Paikalla on villivihannesalan kerma luennoitsijoina ja yrityksinä ja alueelle on vapaa pääsy klo 10-18. Joka puolen tunnin välein on oppaiden vetämiä villiyrttikävelyjä lähiluontoon ja Messilän kartano tarjoaa hortaisaa lounasta. 

Voit maistaa ilmaiseksi pikkuannoksia esim tätä dippiä mutta jos haluat sitä enemmän toisen valinnaisen hortadipin kanssa vuohenputki-nauris-rieskalla niin sinun tulee ostaa ennakkoon hortamaistelukuponkeja tästä. Saat 10€ kolme kuponkia jotka voit käyttää valitsemiisi kohteisiin, kuusenkerkkä-lahnaburgeriin, uunijuustoon puolukka-kuusenkerkkä survoksen kera, pieneen hortakeittoannokseen tai puolitettuun villiraakakakkusiivuun yms yms. Lue tapahtuman luento- ja muu ohjelmasta tästä. Jos tulet tähän koko perheen ohjelmaan lapsiesi kanssa, katso myös osallistuisivatko he lasten syötävien villikasvien piirustuskilpailuun, johon on jo tullut hurmaavia töitä! Lue lisää tästä.

HUOM! Jos tulet paikan päälle Hollolaan villiruoka.info-ständillemme, saat sieltä 30€ arvoisen alennuskupongin paljon kiitetylle Horta kruunaa villiruuan -verkkokurssillemme! Lue siitä lisää tästä.

Lisää kirjoituksia: