Villiruoka.info -sivuston yllä pitäjä on Jouko Kivimetsä (e. Isometsä) joka on varsinainen alan konkari ja hortakouluttaja numero yksi. Tässä on kerrottu joitakin hänen pääaskelistaan tällä alalla.

Villivihannekset eli horta on Joukon 90-luvulla suomenkieleen tuoma ilmaisu, joka on kreikan kielen sana kaikelle vihreälle villille syötävälle. Se on levinnyt jo hyväksytyksi osaksi suomen yleiskieltä.

Joukon taustalla on villivihannestaitojen opettamisen lisäksi villiruuan yhdistäminen matkailuun ja hän on kehittänyt paikalliseen kulttuuriin perustuvan, kestävän kehityksen matkailua jo vuodesta 1979 ja toiminut 2000-luvulla ohjelmapalvelujen ammatillisena opettajana. Sienestys, marjastus, villivihannekset ja onginta ovat todella elämyksellinen ohjelmapalvelu ulkomaalaisille.

Jouko oli myös ravintoloitsijana ensimmäinen Suomessa, joka otti jo 1998 Knossos-ravintolan menuun Tampereella villivihannekset, noin 20 henkilökunnan keräämää kasvilajia. Vuonna 2001 avatussa Helsingin Knossoksessa Hietalahden kauppahallissa oli tarjolla myös Pohjois-Karjalassa ammuttua villijänistä erikoisherkkuna. Se oli aikanaan todella uutta. Molemmat ravintolat valittiin perättäisinä vuosina 2002 ja 2003 Vuoden lounasravintolaksi Lounassetelin järjestämässä yleisöäänestyksessä. Yleisö tykkää näistä villeistä periaatteista!

Ilosanoman levittämissä avittavat hortaohjaajat, joita on joka vuosi enemmän ja enemmän. He ohjaavat ammattilaisina aloittajia villivihannesaarteen ääreen turvallisesti, innostavasti ja luontoa kunnioittaen.  Jatkossa aktiiviset hortaohjaajat pääsevät mukaan kouluttajakoulutukseen ja sanoma leviää – jopa kouluihin toivottavasti.

Jouko on startannut myös kaupunkikeskustojen Hortapuisto-konseptin, jolla kaupunkilaiset pääsevät keräämään turvallisesti ja opastetusti rikkausruohoja ilman oman auton tarvetta. Ensimmäisinä tähän ovat tarttuneet Lahti ja Jyväskylä. Lahdessa hortapuisto on osa Ympäristöpääkaupunki 2021 -projektia. Voit ottaa Joukoon yhteyttä (jouko@villiruoka.info), jos haluat vaikuttaa siihen, että oma kuntasi tulee mukaan.

Samoin hortafarmari-konsepti on osa Joukon luomaa pohjaa villivihannesten leviämiselle. Siinä suvun käyttömättömät tai alueen autiotilat muutetaan hortatuotantotiloiksi ja luomutiloille kehitetään lisäansiomahdollisuuksia kevätsesonkiin.

Jouko on myös Horta2021 Hollola -tapahtuman pääkoordinaattori. Tapahtuma on maailman suurin villivihanneksiin keskittyvä kansainvälinen tapahtuma. Se pidetään Messilän keskuksessa 14.-15.5.2021. Tervetuloa mukaan, lipunmyynti alkaa marraskuussa 2020. Tapahtuma on Lahden Villiruokaviikon 10.-16.5.2021 päätapahtuma.